needlemed.gr-κέντρο βελονισμού

Αλλεργία & Βελονισμός

Τι είναι αλλεργία

Αλλεργία ονομάζουμε μία υπερβολική αντίδραση του οργανισμού μας όταν έρχεται σε επαφή με κάποια συστατικά. Η αντίδραση αυτή γίνεται από το ανοσοποιητικό μας σύστημα που προσπαθεί να απορρίψει, να διώξει αυτές τις ουσίες ενώ κανονικά θα έπρεπε να τις αναγνωρίζει σαν οικείες και να μην αντιδρά. Μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά, σε συστατικά που παλιότερα δε προκαλούσαν αλλεργία, αλλά και να εξαφανιστεί το ίδιο ξαφνικά.

Η ουσία ή οι ουσίες που μας προκαλούν αλλεργίες λέγονται αλλεργιογόνα ή αντιγόνα. Μπορεί να είναι κάτι πολύ συνηθισμένο και εύκολα αναγνωρίσιμο όπως η γύρη των ανοιξιάτικων λουλουδιών ή το συστατικό μιας τροφής ή ενός φαρμάκου αλλά μπορεί να είναι και κάτι που δε θα μπορέσουμε να ανακαλύψουμε ποτέ!

Η αλλεργία έχει δύο διακριτές φάσεις:

  1. i. την οξεία φάση(ή άμεσες αντιδράσεις υπερευαισθησίας τύπου Ι) εμφανίζεται μέσα σε λίγο διάστημα από την έκθεση στο αλλεργιογόνο και κρατά για κάποιο χρόνο μετά την έκθεση στο αλλεργιογόνο – συνήθως εμφανίζεται περιστασιακά ή εποχικά
  2. ii. και τη χρόνια αλλεργία που είναι μια χρόνια φλεγμονή που εμφανίζεται μετά από επαναλαμβανόμενη έκθεση στο αλλεργιογόνο και τα συμπτώματα από περιστασιακά γίνονται μόνιμα.

Συμπτώματα:

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά στον κάθε άνθρωπο, με διαφορετική συχνότητα, διάρκεια και ένταση ακόμα και μετά από έκθεση στο ίδιο αλλεργιογόνο. Η βαρύτητα των συμπτωμάτων εξαρτάται από την ένταση του αλλεργιογόνου αλλά και την κατάσταση του ανοσολογικού μας συστήματος και του οργανισμού γενικότερα.

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια όπως μία ρινική καταρροή, κνησμός, δερματίτιδα αλλά και πολύ έντονα όπως χρόνιο άσθμα, ακόμα και επικίνδυνα για τη ζωή του ανθρώπου, οίδημα λάρυγγα. Επίσης σε χρόνιες αλλεργίες έχουμε ταυτόχρονα εξασθένηση ζωτικών λειτουργιών πχ από μία αλλεργική ρινίτιδα φτάνουμε σε χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια. Μην ξεχνάμε ότι η χρόνια αλλεργία εκτός από τα συμπτώματα που έχει, είναι μία χρόνια φλεγμονή γεγονός που έχει πολλές παρενέργειες στον οργανισμό ‘όπως αύξηση χρόνιων νοσημάτων, επιγενετικές αλλαγές κ.α. Επίσης, πολύ σημαντικό είναι ότι η ποιότητα της ζωής του ανθρώπου και η δραστηριότητά του διαταράσσονται όσο διάστημα ζει με την αλλεργία.

Θεραπευτική προσέγγιση

Οι θεραπείες αποσκοπούν στη διακοπή αυτής της παράδοξης αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού και στην απομάκρυνση από το αλλεργιογόνο, όταν αυτό είναι εφικτό. Οι χημικές θεραπείες δε μπορούν να βοηθήσουν όλους τους ανθρώπους και πολύ συχνά οι άνθρωποι ζουν όλη τους τη ζωή με την αλλεργία τους…

Ο βελονισμός είναι μία πολύ σημαντική θεραπεία για κάθε είδους αλλεργία. Μπορεί να εφαρμοστεί τόσο στο οξύ στάδιο όσο και στο χρόνιο, να σταματήσει τα συμπτώματα αλλά και να αναστρέψει για πάντα αυτή τη παράδοξη λειτουργία του οργανισμού. Γνωρίζουμε από την υπάρχουσα έρευνα ότι ο βελονισμός δρα απευθείας στο ανοσοποιητικό σύστημα και συγκεκριμένα στα κύτταρα που λειτουργούν λάθος στην αλλεργική αντίδραση, επίσης μειώνει τα επίπεδα της φλεγμονής.

Μερικές δράσεις του

βελτιώνει την διαταραγμένη ισορροπία των βοηθητικών κυττάρων Τ, (Th) τύπου 1 και 2 (Th1 / Th2) Ανάλυση IgE (ανοσοσφαιρίνης Ε), αναστέλλει την απελευθέρωση ισταμίνης από ανθρώπινα βασεόφιλα και μαστοκύτταρα, αναστέλλει την απελευθέρωση των χημικών μεσολαβητών, καταστέλλουν περαιτέρω τη σύνθεση της ιντερλευκίνης  IL-4 και της IL-13 (κυτοκινών τύπου Th2) με κύτταρα που εκφράζουν υποδοχείς που διεγείρονται με αλλεργιογόνο ή αντί-ΙGΕ αντίσωμα (π.χ., βασεόφιλα περιφερικού αίματος ή μαστοκύτταρα).

Αλλά αυτό που ενδιαφέρει τον άνθρωπο είναι ότι ο βελονισμός μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις μορφές αλλεργίας ακόμα και στις φαρμακευτικές.

Θεραπεία συμπτωμάτων.

Μειώνει σταδιακά τα συμπτώματα του ανθρώπου. Όταν έχουμε εποχιακή ή περιστασιακή αλλεργία τότε γίνεται ένας αριθμός θεραπειών μέχρι τη βελτίωση του ανθρώπου – περίπου 10, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προβλήματος. Σε αυτή τη φάση οι θεραπείες είναι αρκετά τακτικές, μπορεί και 3 φορές τη βδομάδα, μέχρι να δούμε εμφανή μείωση των συμπτωμάτων. Σε δεύτερο χρόνο γίνεται μία προληπτική επανάληψη των θεραπειών με σκοπό τη σταθεροποίηση του ανοσολογικού μας συστήματος. Όταν κάποιο πρόβλημα έχει σαφή εποχιακή εμφάνιση τότε μπορούμε να εφαρμόσουμε βελονισμό προληπτικά, πριν από την εποχή εμφάνισης των συμπτωμάτων. Στο μεγαλύτερο αριθμό των περιπτώσεων η αλλεργία δεν εμφανίζεται αλλά και αν έχουμε κάποια συμπτώματα τότε αυτά θα είναι ελάχιστα.

Διακοπή αλλεργικής αντίδρασης.

Όταν η αλλεργική κρίση έχει βελτιωθεί με το βελονισμό, μπορούμε να συμπληρώσουμε τη θεραπεία με ένα αριθμό συνεδριών, όχι πολύ τακτικών, με σκοπό να αναστρέψουμε αλλά και να διακόψουμε εντελώς την αλλεργική αντίδραση του οργανισμού. Ο άνθρωπος σταδιακά μπορεί να ξανάρθει σε επαφή με το αλλεργιογόνο χωρίς την επανεμφάνιση των συμπτωμάτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι ανθρώπου που ζουν με κατοικίδια και ξαφνικά αναπτύσσουν αλλεργία σε αυτά. Μετά από ένα σωστό σχήμα βελονισμού, οι περισσότεροι μπορούν να συνεχίσουν τη ζωή τους με το κατοικίδιό τους και χωρίς κανένα ίχνος αλλεργίας.

Χρόνιες αλλεργίες.

Στα χρόνια περιστατικά ακολουθούμε ένα διαφορετικό σχήμα θεραπείας με σκοπό την μείωση ή και εξαφάνιση των συμπτωμάτων αλλά ταυτόχρονα και τη βελτίωση της λειτουργίας του συστήματος που διαταράχθηκε άρα και την πρόληψη της περαιτέρω επιδείνωσης του προβλήματος. Για παράδειγμα σε μία χρόνια αναπνευστική αλλεργία ο βελονισμός μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της καταρροής, του άσθματος κ.α. αλλά ταυτόχρονα μειώνει τις κρίσεις του προβλήματος, βελτιώνει την αναπνευστική λειτουργία και έτσι εμποδίζει την επιδείνωση του προβλήματος. Επίσης σημαντική ωφέλεια από τα παραπάνω είναι ότι μειώνεται η φλεγμονή στον οργανισμό και αυτό έχει προφυλακτική δράση για το μέλλον και πιθανή ανάπτυξη άλλης παράπλευρης ασθένειας. Τέλος είναι πολύ σημαντικό ότι η βελτίωση αφορά και τη διάθεση του ατόμου, τη ποιότητα της ζωής του αλλά και της καλύτερης ανταπόκρισης στη πιθανή λήψη φαρμάκων.

Παιδικές αλλεργίες.

Ο βελονισμός μπορεί να εφαρμοστεί με τον ίδιο τρόπο σε όλες τις ηλικίες, από τα νεογέννητα μέχρι την τρίτη ηλικία. Στα παιδιά συνήθως χρειαζόμαστε λιγότερες θεραπείες βελονισμού άρα έχουμε θεραπεία σε μικρότερα χρονικά διαστήματα. Σε αυτή την ηλικία ο βελονισμός είναι η πιο ασφαλής, χωρίς καμία παρενέργεια, και σίγουρη θεραπεία.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top